Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
20/04/2024

Видове клинични проучвания според групите

Видове клинични проучвания според групите

Специалните категории са подгрупи пациенти, които изискват специално изследване по време на фазата на клинично изпитване. Този информационен лист предоставя по-подробна информация за тези специални категории пациенти и различните видове клинични проучвания.

Клиничните проучвания за репродуктивна токсичност са задължителни. трябва да се обърне специално внимание на тези изследвания още преди участието на бременни жени в тях.

Много е важно постоянно да се наблюдава хода на бременността, развитието на плода и детето.

Видове клинични проучвания с кърмещи жени

Когато кърмещи жени участват в клинични изпитвания, трябва да се следи отговорът на техните деца към лекарството. В някои случаи лекарствата (или техните метаболити) преминават в майчиното мляко, което изисква отделно изследване.

 

Клинични изследвания с деца

Необходими са клинични изпитвания, включващи деца, за да се подобрят съществуващите терапии за детски болести. Децата са уязвима група пациенти, тъй като в сравнение с възрастните имат физиологични и психологически характеристики, както и особености в развитието.

За определяне на възрастови групи се използват пълни дни, месеци или години живот.

  • недоносени новородени бебета
  • доносени новородени (на възраст от 0 до 27 дни)
  • бебета и малки деца (28 дни до 23 месеца)
  • деца (от 2 до 11 години)
  • тийнейджъри (от 12 до 16/18 години, в зависимост от региона)

Клиничните проучвания с- това са проучвания, предназначени да оценят ефективността и безопасността на дадена интервенция.

Интервенцията най-често е лекарство, но може да бъде и устройство като пейсмейкър или стент, хирургическа процедура или диагностичен инструмент като кръвен тест. Клиничните проучвания обикновено включват пациенти доброволци, но понякога включват и здрави доброволци. Хиляди клинични изпитвания се провеждат всяка година по целия свят и могат да се извършват на различни места, включително университети, болници, клиники, частни практики на лекари и клинични изследователски центрове.

Към началото на 2021 г. ClinicalTrials.gov, базата данни на Националната библиотека по медицина на САЩ за световни частни и публични клинични изпитвания, имаше над 374 000 регистрирани изпитвания. Клиничните изпитвания обикновено включват няколко хиляди или повече пациенти за всяко ново лекарство, преди то да стане достъпно за широката публика.

 

Коментарите са изключени.