Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Защо да изберем ЕКО лосиони за слънцезащита?

Защо да изберем ЕКО лосиони за слънцезащита?

По време на тазгодишното издание на екологичната конференция Zero Waste Week става ясно, че в рамките на последните 12 месеца са произведени над 120 милиарда опаковки с козметични продукти. Над 80% от тях не са биоразградими и са потенциално опасни за природата.

Вредното влияние върху околната среда, обаче, не се дължи само на козметичните опаковки, но и на техните съставки. Голяма част от хигиенните и разкрасяващи продукти попадат и остават с десетилетия в световния океан след измиването им под течаща вода. Такъв е случаят и със слънцезащитните продукти.

Предпазват ли еко слънцезащитните продукти околната среда?

Еко слънцезащитните лосиони и кремове са климатично неутрални козметични продукти. Като такива те не нанасят каквато и да е вреда на околната среда. В състава им са включени компоненти, които се разграждат, без да причиняват негативи върху природата.

Следователно, след като бъдат отмити от тялото ви, докато плувате, или под душа след прибиране от плажа, слънцезащитните активни компоненти няма да продължат да съществуват с години наред в световния океан.

Носят ли предимства еко слънцезащитните лосиони и на нас, хората?

Грижата за планетата е грижа за нас самите. За съжаление, все още има хора, които не осъзнават колко важно е всеки един от нас да допринася за опазването на околната среда. По един или друг начин, живеейки в пластмаса и изхвърляйки на неподходящи места отпадъците си, тези хора постъпват егоистично.

Едва ли обаче те ще останат равнодушни от твърдението на изследователите, че голяма част от синтетичните слънцезащитни лосиони са вредни и за човешкото здраве. Мнозинството от тези съставки може и да предпазват от вредните UV лъчи, но с натрупването си в кожата те ѝ вредят. Причината е, че голяма част от тях не се отмиват, а се наслагват прогресивно в кръвния поток. В резултат на това предизвикат известни здравословни рискове в бъдеще.

Какво е октокрилен и трябва ли да се притесняваме от него?

Октокриленът е един от най-често срещаните елементи в състава на съвременните слънцезащитни лосиони за тяло и лице. Но не е в екологичните продукти за предпазване от UV лъчите. Той не присъства в техния състав, защото е изключително вреден както за околната среда, така и за човешкото здраве.

Според последните изследвания, прекомерното използване на продукти с октокрилен могат да доведат до съществени хормонални смущения. Друго проучване сочи, че с годините съединението е способно да отключи редица алергии както при възрастни, така и при най-малките.

Има научни предположения, че натрупан в големи количества в тялото, октокриленът се трансформира в друго вещество. То носи името бензофенон и според медицинските специалисти има известен канцерогенен ефект.

Съвсем не е случайно, че последните иновации в производството на слънцезащитни продукти изключват участието на октокрилен. В името на личното си здраве, купи от Sunlike.bg продукт с изцяло екологични филтри. Те са единствената сигурна защита срещу вредата от слънцето и срещу дългосрочните негативи от вече остарелите компоненти на слънцезащитата.

Факт е, че повечето от твърденията за октокрилена по-горе не са доказани на 100%. Въпреки това, наличният известен риск е достатъчно силно основание модерните производители на слънцезащитни еко лосиони да го избягват в своята ресурсна база.

Хомосалт – приятел или враг на човешкото здраве и околната среда

Подобно на октокрилена, веществото хомосалт също е един от най-популярните UV филтри в сектора със слънцезащитни продукти. Той е широко разпространен в козметичната индустрия от няколко десетилетия насам.

Все повече големи производители и марки обаче се отказват от остарелия хомосалт поради сходни на горепосочените и белязващи октокрилена като опасен елемент причини. И двете съединения оказват негативно влияние върху хормоналния баланс. Смята се, че натрупването на хомосалт е от особена вреда за женската репродуктивна и ендокринна система. За съжаление вече има данни, че той се превръща в други, силно токсични за човешкото тяло вещества.

В грижата за личното си здраве вече можете да предпазите директно и планетата. Когато се защитавате от вредните UV лъчи, помислете и за околната среда, като заложите на екологично чисти продукти. Да, вече е възможно, постижимо и лесно!

Коментарите са изключени.