Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

История на сиренето халуми

сиренето халуми

Историята на сиренето халуми: от древността до днес

В Кипър халуми е известно още преди завладяването на острова от турците през 1571 г. В ръкописно писмо от 1556 г. от Леонардо Донато, деветдесетия дож на Венеция, живял в Кипър, се споменава халуми.

Занаятчийското сирене на острова, след приготвяне, се сгъва на ръка, за да се получи характерна и разпознаваема форма на полумесец.

Цяло листо мента може да бъде намерено сгушено между слоевете сирене, което потвърждава старата теория, че увиването на халуми в мента го прави по-свежо и ароматно.

Масовото сирене не се увива в джоджен и не се слагат листенцата му вътре, но понякога в самото сирене се добавя сух джоджен.

В Кипър сиренето халуми традиционно се консумира сурово. Любимата комбинация от вкусове на кипърците е халуми с диня.

Халуми стана много популярен през последното десетилетие. Първоначално това сирене беше любим продукт на тези, които пътуваха много из Европа или бяха много запалени по барбекюто и печенето на скара, но сега се превърна в правилния избор за мнозина.

Това се дължи на специалните свойства на това уникално сирене.

Описание на продукта

Халуми е младо саламурено сирене с висока точка на топене, което го прави чудесно за пържене, дълбоко пържене или скара. Сиренето халуми не се топи, а се пържи на огън!

Традиционно халуми се прави само от овче и козе мляко, но модерното халуми обикновено се прави от смес от краве, овче и козе мляко. Сиренето халуми има солено млечен вкус.

За да се направи сирене халуми, млякото се загрява над 65°C и се добавя сирище (сирище, част от стомаха на преживни животни). След охлаждане получената млечна маса и суроватка се разделят по естествен път.

След това бъдещото сирене се оставя да се втвърди, след което се вари в суроватка с малко количество сол и след това се държи в саламура.

В края на краищата, соленият вкус на местния специалитет хармонично контрастира със сладостта на пъпеша.

30 март 2021 г. е важна дата в дългата история на халуми. Много кипърци чакаха този ден от десетилетия. Европейската комисия прие законодателство относно важното кипърско наследство.

Сиренето Халуми (Χαλλούμι, Halloumi, Hellim) вече е регистрирано като защитено наименование за произход (ЗНП). Ценното му име е защитено от имитация и злоупотреба в ЕС.

Само халуми, произведено в Кипър по продуктови спецификации, вече може да използва регистрираното име, което носи ясни икономически ползи на острова.

Коментарите са изключени.