Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Какво да направите, когато кухненската Ви мивка е запушена?

Какво да направите, когато кухненската Ви мивка е запушена?

Ами, ако кухненската Ви мивка е запушена?

Снощи кухненската ми мивка се запуши, докато бях насред много мръсни чинии. До сутринта мивката най-накрая се източи, но със сигурност не искам това да се случва отново. Дали това е ситуация, в която мога да се справя сам, или трябва да се обадя на водопроводчик?

 

Отг: Въпреки че запушената кухненска мивка е досадна, повечето хора могат да отстранят този често срещан проблем без водопроводчик или разяждащи химикали. Често натрупването на остатъци от храна е виновно за запушването. Мазнини и влакнести храни като целина, нишестени неща като паста и картофи и дори кости могат случайно да попаднат в кухненската мивка. Въпреки че някои отпадъци от храна могат безопасно да бъдат смлени чрез изхвърляне на боклук, упоритите остатъци и грубата слуз могат в крайна сметка да запушат усилено работещата кухненска мивка, така че следвайте това ръководство, за да върнете канализацията отново.

 

Опитайте с вряща вода.

Понякога можете да разтопите частично запушено масло с помощта на вряла вода. Напълнете тенджера или чайник с вода и я оставете да заври. След това внимателно го изсипете директно в канала. Ако водата се оттича лесно, вие сте изчистили запушването и можете да преминете към съветите за поддръжка на кухненската мивка по-долу. Ако не, опитайте следващата стъпка, след като водата се охлади.

 

Вземете бутало.

Потапянето често води до запушване надолу и излизане от канала на вашата мивка. Първо, ако имате двойна мивка, блокирайте незапушената страна със запушалка или мокър парцал. За добро уплътнение с правилното бутало ще ви трябват поне три или четири инча вода от запушената страна, така че ако е необходимо, пуснете мивката, докато водата достигне това ниво. Сега покрийте запушения канал на кухненската мивка с буталото и изпомпвайте енергично нагоре и надолу за около 30 секунди. Спрете и вижте дали водата лесно се оттича, което показва, че сте изчистили канала. Ако не, потопете се за още 30 секунди. Ако запушването все още е налице, опитайте друга тактика.

 

Проверете капана.

Ако горните стъпки не са успешни или имате двойна мивка със запушени и двете страни, има голям шанс запушването да се намира в сифона – U-образната част на дренажната тръба на вашата мивка. Съберете кофа, за да съберете вода и гаечен ключ, ако е необходимо, за да разхлабите крепежните елементи, държащи капана на място. Поставете кофата под капана, разхлабете крепежните елементи с пръсти или гаечен ключ и след това извадете капана. Проверете го за запушвания, като използвате закачалка или подобен инструмент, за да изтласкате вредната маса от тръбата. Изплакнете капана чист в друга мивка или с градински маркуч и след това го поставете на правилното му място. Пуснете крана и вижте дали водата се оттича нормално. Ако запушването продължава или няма запушване в капана, продължете към следващата стъпка.

 

Изпратете змията.

Запушалката може да се забие дори по-надолу от капана – работа за дренажна змия. Наричан още мивка или шнек за водопроводчик и достъпен в почти всеки център за подобряване на дома за по-малко от $25, този полезен инструмент се завърта на ръка, изпращайки тънка „змия“ от тел във водопровода, за да прокара запушванията.

Преди да отворите дренаж, поставете кофа под сифона, за да съберете вода, и отстранете капана. След това разхлабете фиксиращия винт на дренажната змия и издърпайте няколко инча кабел. Прекарайте кабела в тръбопровода за отпадъци – това е частта от тръбата, която отвежда отпадъчните води далеч от вашия дом – и след това завъртете змията по посока на часовниковата стрелка, за да натиснете шнека по-дълбоко в тръбата. Ако почувствате препятствия, дръпнете леко назад и след това продължете да въртите змията напред. Ще разберете, че сте ударили запушалка, ако първо почувствате съпротива, но след това почувствате, че змията пробива блокажа и става по-лесно да се навие напред.

 

Започнете да изтегляте змията, като завъртите дръжката й обратно на часовниковата стрелка. Избършете оръжието от змията с парцал или хартиени кърпи, докато го изваждате от тръбата. Сега вкарайте змията отново в тръбата и я завъртете напред. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, докато вече не срещнете никакво съпротивление.

Повече по темата: „Какво да направите, когато кухненската Ви мивка е запушена?“ тук.

Коментарите са изключени.