Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Какво представлява ресвератролът

Какво представлява ресвератролът

Какво представлява ресвератролът

Ресвератролът е естествено срещащ се природен антиоксидант, открит в големи количества в червеното грозде, какаото, боровинките и някои лечебни билки. Като мощен фитоалексин, той осигурява антибактериална и противогъбична защита на растенията и им помага да устоят на паразитни заболявания.

Въпросът как да се увеличи продължителността на живота на човека и да се предотврати развитието на сериозни заболявания винаги е интересувал учените. В края на миналия век те успяха да изолират специално вещество – ресвератрол, което има наистина уникални свойства.

За първи път ресвератролът е забелязан при изследване на феномена на френското дълголетие. Учените от Организацията по храните на ООН се заинтересуваха от факта, че при изобилие от мазни храни в диетата, жителите на Франция рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания. В сравнение с американците нивата на „лошия“ холестерол са много по-ниски, а случаите на диабет и онкология са по-редки. След като анализираха начина на живот, хранителните навици и факторите на околната среда, учените установиха една явна черта на французите – любовта им към червеното вино.

Оказа се, че в кората на червеното грозде се съдържа най-мощния полифенол – ресвератрол. Много научни трудове са посветени на ефекта му върху човешкото тяло, но всички учени са единодушни, че веществото е наистина уникално.

Първото важно откритие е, че полифенолът на червеното вино може да увеличи продължителността на живота. Проучвания при няколко животински вида показват, че ресвератролът активира ген, който контролира процеса на стареене. Все още е трудно да се каже дали това ще помогне за удължаване на живота на човек, но при риби, пръстеновидни и други безгръбначни резултатите са впечатляващи.

Ресвератролът в козметичните формули

  • Ресвератролът стимулира естествената антиоксидантна защита на кожата;
  • Предотвратява вътреклетъчното увреждане от свободните радикали;
  • Помага за възстановяване на зрялата кожа.

Оптималното време на действие на ресвиратрола

Нощта е най-благодатното време за възстановяване и обновяване на кожата, а оттам и за въздействието на козметиката върху кожата. Освен това за ресвератрола тъмното време на деня е за предпочитане и по друга причина. Ресвератролът се използва вечер, тъй като под въздействието на ултравиолетовото лъчение този антиоксидант губи полезните си свойства. Следователно ресвератролът е нощен антиоксидант, който се бори с ефектите от оксидативния стрес, който кожата натрупва през деня, изправена пред външни и вътрешни негативни фактори като:

  • UV радиация;
  • замърсяване на въздуха;
  • стрес;
  • лоши навици;
  • неправилно хранене.

Ресвератролът подобрява антиоксидантната защита на кожата за борба със свободните радикали и подобрява еластичността на кожата, както и тургора на лицето.

Информация на сайта на ВитаМаг.

Коментарите са изключени.