Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Какво представлява химическо почистване

химическо почистване

Химическото почистване представлява химически процес за почистване на текстилни продукти с помощта на органични разтворители. Основната цел на химическото чистене е да премахне мръсотията и петната, които не могат да бъдат премахнати с обикновено пране у дома. Обичайното пране не винаги може да се справи със сложните петна по дрехите. Както и прането в пералня понякога не премахва упоритите петна, машинното пране не винаги е подходящо за материи от коприна, вълна или кожа, то може само да развали състоянието на деликатните тъкани. Във всички тези случаи подходяща алтернатива на прането е химическо почистване.

И така, прибягваме до химическо чистене, ако по някаква причина домашното пране не е подходящо за доброто почистване на дрехите.

Какво е химическо чистене, какво се използва за почистването на дадена дреха и какво се случва с продукта, подложен на процедурата, ще Ви разкажем по-подробно.

Химическото чистене или професионалното химическо чистене е процес на почистване на текстилен продукт с помощта на разтворител вместо вода. Това, което водата не може да разтвори и отстрани при обикновено пране, се разгражда и отстранява от специален химикал.

Средства, които се използват за химическо почистване

Първите продукти за химическо чистене са били бензин, петрол, керосин и бензол.

Оттогава технологичният процес се е подобрил значително и как сега се извършва химическото чистене?

Разтворителите са били заменени с по-безопасни и по-ефективни средства. Най-широко използваните са:

перхлоретилен;

тетрахлоретилен;

въглеводороди;

течен силикон.

Перхлоретиленът се счита за „златен стандарт“ на разтворителите – той ефективно почиства тъканите, без да ги уврежда, като същевременно е безопасен за употреба и е незапалим.

Най-често към разтворителя се добавят повърхностно активни вещества – детергенти.

Те помагат на почистващия препарат да проникне по-дълбоко в тъканта и да премахне мръсотията.

Сега да поговорим по-подробно за това, какви са етапите на едно химическо почистване, каква е технологията на почистване на артикулите. Четете за това в следващата ни статия за химическото почистване.

Коментарите са изключени.