Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Как се прави каменна вата

каменна вата

От какво се прави каменна вата

Какво се случва при производството на каменна вата? Изработен е от базалт, който е втвърдена лава, изхвърлена от най-вътрешните дълбини на земята. За производството на каменна вата извлеченият базалт и суровият каменен материал се втечняват отново в пещи при температура от 2700° по Фаренхайт/1500° по Целзий. Разтопената скала се инжектира с въздух и се върти във влакнеста, но лека консистенция, наподобяваща въртена захар.

Материалът е обработен с хидрофилно свързващо вещество за улесняване на абсорбцията на течности, което осигурява равномерно разпределение на водата и хранителните вещества при употреба. След това се замръзва в пещ за втвърдяване, използвайки горещ въздух при > 390° по Фаренхайт/ 200° по Целзий, след което се компресира във вълнени пакети.

Пакетите от каменна вата след това се нарязват на градуирана серия от размери и форми – от тапи с малък размер до по-големи блокове и плочи – всеки от тях е предназначен за различни култури и за различни етапи от производството на култури. Готовите продукти са опаковани в специален филм, който блокира ултравиолетовата светлина и ограничава растежа на водорасли върху повърхността на хранителната среда.

Какъв е крайният резултат при производството на каменната вата

Резултатът е уникална, еднородна и инертна среда за отглеждане, която е стерилизирана от патогени. Включително мухъл или плесен, с достатъчно пространство за растеж на корените и достъп до влага. Хранителни вещества и кислород от добре разпределено напояване. Чистата каменна вата е проектирана да задържа вода, както и въздух, като същевременно насърчава здравословен дренаж отгоре надолу. За разлика от почвените среди, които са склонни към уплътняване, и някои без почвени среди, които могат да станат хидрофобни (водоотблъскващи), ако се оставят да изсъхнат навън.

Профил на устойчивост на каменната вата

Години наред някои фирми са се е профилирали като компания с активна политика на корпоративна социална отговорност. Следователно устойчивостта е неразделна част от тяхната фирмена философия. Грижата за хората и околната среда е очевидна във всеки етап от жизнения цикъл на медийните решения за отглеждане. От производството, първичната употреба и рециклирането до вторичните пазари след прибиране на реколтата.

Средата за отглеждане, за да се поддържа безпочвено култивиране, е направена от каменна вата. Чист и рециклируем материал, образуван от изобилна базалтова скала. Благодарение на този материал отглеждането без почва поставя минимално напрежение върху ценните ресурси на нашия свят, използвайки по-малко торове. 50% по-малко вода и 75% по-малко земя, която може да бъде върната на природата за почивка и оживяване.

Коментарите са изключени.