Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
19/04/2024

Лесни стъпки за смяна на автомобилната застраховка

автомобилна застраховка

Обмислете възможностите си за покритие при избора на автомобилната застраховка

Плащането на твърде евтина автомобилна застраховка може да ви изложи на финансова опасност. Но твърде голямото покритие може да означава, че плащате излишни пари. Например, приемете, че притежавате стара кола, която не струва много, но вече сте платили.

Може да не е във ваш интерес да имате скъпа полица с пълно покритие. Но ако смятате, че пълното покритие си заслужава, помислете за пазаруване, ако смятате, че надплащате за покритие.

В крайна сметка, колкото повече покритие добавите към вашата автомобилна застрахователна полица, толкова повече ще струва тя.

Ако се чудите как да промените автомобилната застраховка, разбирането на различните видове автомобилни застраховки – и кои от тях имате нужда – е важна първа стъпка. Научете как да изберете подходящата автомобилна застраховка без да плащате излишно, като разгледате вашите възможности

Проверете за потенциални наказания

Ако решите, че смяната на вашата автомобилна застраховка е правилният вариант, може да искате да разберете дали има някакви санкции.

Някои доставчици начисляват такса за анулиране за смяна на превозвача на автомобилната застраховка преди края на периода на покритие. За щастие автомобилните застрахователни компании обикновено ви дават правото да анулирате полицата си по всяко време, стига да предоставите надлежно предизвестие.

Въпреки че повечето автомобилни застрахователи вероятно ще ви възстановят неизползваната премия, някои може да наложат такса, ако решите да анулирате по средата на срока на полицата.

Преди да анулирате полицата си, може да искате да говорите с отдела за обслужване на клиенти на вашата компания или да попитате вашия агент дали компанията има някакви специфични условия за анулиране.

Ако разберете, че ще ви бъде начислена неустойка за анулиране по средата на вашия срок, може да отложите смяната на полиците, докато полицата ви не бъде подновена.

Но ако можете да намерите нова полица с премия, която компенсира всички такси за анулиране, начислени от стария ви оператор, все още може да има финансов смисъл да промените компанията.

Сравнете офертите за автомобилни застраховки от множество превозвачи

Ако сте решили, че е добър момент да смените превозвача, помислете за получаване на оферти от няколко различни автомобилни застрахователи. Това ще ви позволи да сравните премиите за автомобилни полици, опциите за покритие и отстъпките, за които може да имате право.

Просто се уверете, че получавате оферти за едни и същи видове покритие и лимити, така че да сравнявате премиите равномерно. Независимо дали получавате оферти онлайн, по телефона или в агенция, вероятно ще трябва да сте подготвени с основна информация:

  • Адрес, на който ще се съхранява автомобила
  • Година, марка и модел на автомобила
  • Идентификационен номер на превозното средство (VIN)
  • Номерата на шофьорските книжки за всички шофьори, от които се нуждаете, изброени в полицата (автомобилните застрахователи ще използват тази информация, за да прегледат досието на вашето моторно превозно средство и всякакви други лични фактори, които биха могли да повлияят на вашата премия, като например вашия кредитен застрахователен резултат в някои щати)

Не забравяйте да попитате за отстъпки, които може да са достъпни за вас, докато проучвате доставчици. Това може да ви помогне да спестите от покритие по един или повече начини.

Коментарите са изключени.