Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
25/06/2024

Може ли прясното мляко да се счита за безусловно полезно?

прясното мляко

Въглехидрати в прясното мляко

Друг важен макронутриент в прясното мляко са въглехидратите.

Само прясното мляко по-специално съдържа въглехидрат като лактозата. Това е дизахарид: когато консумираме безквасно мляко, тоест там, където лактозата се намира в естественото си състояние, тя се разгражда в тялото от чревни ензими. И така се образуват по-малки захари – глюкоза и галактоза.

Лактозата ни дава енергия, а също така стимулира растежа на полезната чревна микрофлора, тоест е естествен пребиотик. Лактозата е много важна за децата.

Ако, например, говорим не за краве мляко, а за майчино мляко, то заедно с лактозата съдържа редица други въглехидрати, наречени олигозахариди, те съдържат определен остатък от лактоза и са бифидогенен фактор. Тоест фактор, който подпомага растежа на полезните бифидобактерии в червата, които са важни за детския организъм.

Чревната микрофлора на малките деца се различава от чревната микрофлора на възрастните по това, че нейният най-представителен компонент са бифидобактериите. Тоест онези микроорганизми, които предпазват чревната стена от проникването на патогенни микроби и други вредни фактори.

Факторът – непоносимост към лактоза

Трябва да се отбележи, че някои хора имат непоносимост към лактоза. Непоносимост, която е свързана с липсата на производство на ензима лактоза (бета-галактозидаза) в червата. Често такива състояния възникват след чревни инфекции, които всеки човек има в историята на живота си, или други заболявания, но това може да бъде и генетично обусловен фактор.

На първо място, лактозната непоносимост е характерна за онези страни и райони на света, които традиционно не са имали млечно животновъдство и където то започва да се развива сравнително късно: Китай, Япония, Югоизточна Азия. При живеещите там галактозидазата най-често липсва генетично.

Всички млечни протеини са предимно пластични вещества: те се използват като материал за нашите тъкани и органи.

Ако казеинът е основно строителен материал, тогава лактоглобулините и лакталбумините също функционират като ензимни модификатори и прекурсори на имунните структури, поради което ги наричаме имуногенни протеини.

Лактоглобулините, наред с други неща, могат да проявяват антимикробни свойства.

Сред определени групи от населението е широко разпространено схващането, че прясното млякото е заменим продукт, че може да се изостави в полза само на растителни продукти.

Това, което искам да кажа е, че има много убедителни изследвания, които подчертават, че никоя диета, съставена само от растителни продукти и съдържаща само растителни протеини в тялото, никога не е успяла да постигне същите нива на протеинов метаболизъм, които са типични, когато са включени в диетата на животните продукти и особено мляко.

 

Коментарите са изключени.