Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
13/07/2024

Най-често срещаните методи за подбор на персонал

Подбор на персонал

Подбор на персонал. На практика всички компании се нуждаят от набиране на персонал.В зависимост от броя на служителите, фирми решават въпроса с подбора индивидуално. Ще разгледаме най-често срещаните методи за привличане на персонал, които се срещат в съвременните условия.

Най-често срещаните методи за подбор на персонал

1.Търсене в рамките на организацията

В случая не говорим за първични позиции, а за свободни позиции за средни и топ мениджъри. Свободните работни места се появяват поради ротация на персонала или въвеждане на нови позиции с развитието на компанията. При тези условия ръководството насочва вниманието си към служителите, които вече работят в организацията. Този метод на подбор на персонал не изисква финансови разходи, помага за укрепване на лоялността на персонала на компанията, не е необходимо кандидатите да бъдат интегрирани в организацията. Такава техника обаче ограничава избора, не осигурява приток на свежи сили и допринася за появата на економичност на ръководителите на отдели, които ще се стремят да запазят най-добрите си кадри за себе си или да се отърват от неприятните.

2.Набиране на персонал с помощта на служители (мотивация на служителите).

Методът се използва за запълване на позиции на обикновени специалисти и набиране на работници. Не изисква финансови разходи, осигурява висока степен на съвместимост на новонаетите служители с компанията поради тесните им контакти с вече работещи специалисти. Обикновените служители, които препоръчват кандидати, обаче не са професионалисти в подбора на персонал, те може да не познават длъжностните отговорности за свободното място, което не им позволява да избират персонал с високо професионално ниво. Подборът с помощта на служителите допринася за развитието на непотизъм и непотизъм. В основата на подбора чрез запознаване не е професионализмът на наетия персонал, а личната изгода на препоръчващия: или желанието да направиш добро на свой приятел, познат, или желанието да имаш свой съюзник, спътник и т.н. на работа.

3.Медийни съобщения при подбор

Гарантирайте широко покритие на потенциални кандидати за свободни работни места на относително ниска цена. Днес има достатъчен избор от публикации, обхващащи пазара на труда, развита мрежа от сайтове в Интернет. Всичко зависи от тиража, периодичността на издаването, системата за разпространение, имиджа на публикацията, възможността за достъп до Интернет, трафика на сайта, лекотата на използване, демократичната процедура за регистрация в сайта при подбор на персонал.

Трябва да се помни, че в някои публикации рекламата за определени свободни работни места работи по-ефективно, а в други – за други. Много зависи от текста на обявата, колко атрактивна е тя, разбираема за кандидата.

Медиите при подбор на персонал. Същото важи и за рекламите, публикувани в Интернет.

Много реномирани компании публикуват свободни работни места на своите корпоративни уебсайтове при подбор на персонал.

Трябва да се отбележи, че напоследък както търсещите работа, така и служителите на компании (както работодатели, така и агенции за подбор на персонал) се пристрастиха към Интернет. Например ИТ специалистите предпочитат интернет. В същото време се обръща внимание на факта, че сайтовете, посветени на заетостта, се размножават като гъби след дъжд. Пълният им списък ще отнеме повече от един отпечатан лист.

Има сайтове на печатни издания, отразяващи пазара на труда, сайтове на агенции за подбор на персонал, интернет компании.

Ние нямаме за цел да сравняваме какво прави този или онзи сайт добър. Трябва да се отбележи, че има сайтове, които са сходни по външен вид, търсачка, условия за ползване, набор от задължителна информация за клиента и има сайтове, които имат определени функции. Някои от тях са се променили, понякога не към по-добро. Колко ефективен е сайтът? Вероятно доколкото е известен. Резултатът зависи от броя на посещенията на участниците в търсенето. Пълен списък със сървъри, предлагащи работни места, може да бъде намерен с помощта на търсачка, като .

Когато използвате медиите при подбор на персонал, трябва да сте подготвени за голям брой автобиографии и наплив от кандидати. Трябва също да се помни, че при тази опция за избор на служители някои кандидати може да не отговарят на очакванията ви, обаче, както и вие.

Информания на сайта: UPSKILL

Коментарите са изключени.