Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Необходими документи за наемане на кола под наем

документи за наемане на кола

Списък с предоставените документи за наемане на кола под наем

Оформянето на застрахователна полица е задължително условие за наемане на кола под наем и получаване на автомобила. Без този документ ще бъде невъзможно да отидете навсякъде в обекта под наем. Този и още документи за наемане на кола под наем ще разгледам по долу в статията.

Наемателят е включен в полицата. Обикновено сумата на плащането за такава застраховка вече е включена в наемната цена. Шофьорът използва политика, която изброява ограничен брой хора, включително и него.

Наемодателят може да използва полицата без ограничения. Това е най-икономичният и често срещан вариант. Според такъв документ отговорността на всяко лице, на което е поверено управлението, ще се счита за застрахована.

Повреда или щета на кола под наем

Да кажем, че наемателят е решил да отиде в друг град. Колата под наем може да се повреди на пътя. Как да бъде в този случай?

Най-важното е да не се паникьосвате излишно. Задължението за предоставяне на автомобила в напълно изправно състояние е на наемодателя. Той трябва да измисли как да реши проблема. Линията на отговорност за работата на машината е точно там, където започва отговорността за отстраняване на неизправности. Това винаги трябва да бъде осигурено от лицето, което наема колата и приема пари за нея.

И така, първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете с центъра за поддръжка на клиенти на наемодателя и да действате според получените инструкции. Най-вероятно ще бъде предложена евакуация на колата и водача.

Ако автомобилът под наем не може да бъде ремонтиран в същия ден, на наемателя трябва да бъде предоставена достойна замяна. Също така договорът може да предвижда неустойки и обезщетения, ако колата под наем се повреди.

И още един важен момент. Няма нужда да търсите мястото на повреда и да се опитвате да поправите нещо. В повечето случаи подобна инициатива е наказуема. В случай на други неизправности отговорността може да бъде прехвърлена на водача.

Инцидент или пътнотранспортно произшествие при взимане на кола под наем

В случай на авария, случване при вземане на кола под наем,както и преди, са възможни два основни сценария.

Инцидентът е причинен от наемателя. Ако няма издадено КАСКО или няма специални условия в договора, водачът самостоятелно ще възстанови разходите за ремонт.

Виновникът за инцидента е другата страна. Тук всичко е просто. Шофьорът не е виновен. Дори няма да му се налага да оправя нещата със застрахователя относно размера на застраховката. Това ще бъде изцяло на плещите на наемодателя.

Застраховките на всички автомобили, както и на взети коли под наем,могат да бъдат два основни вида – ГО и КАСКО. В същото време използването на ГО няма да ви спести от финансови загуби, ако възникне злополука по вина на наемателя. Но КАСКО на колата, взета под наем, компенсира щетите както на виновния, така и на пострадалия.

Съществува и така нареченото ограничено КАСКО. Според него застрахователят не възстановява цялата сума, а само част от нея при установяване на вина на наемателя. Останалите разходи се заплащат или от наемателя, или от наемателя и наемодателя. Това условие трябва да се съдържа в застрахователния договор и в договора за наем на колата.

Коментарите са изключени.