Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Ползи от глутатиона

Ползи от глутатиона

Основни ползи от глутатиона

  • Намалява оксидативния стрес

Оксидативният стрес възниква, когато има дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на тялото да се бори с тях. Твърде високите нива на оксидативен стрес могат да бъдат предшественик на множество заболявания. Те включват диабет, рак и ревматоиден артрит. Ползи от глутатионаза: предотвратяване на въздействието на оксидативния стрес, което от своя страна може да намали заболяването.

Статия, цитирана в Journal of Cancer Science and Therapy, показва, че дефицитът на глутатион води до повишени нива на оксидативен стрес, което може да доведе до рак. Също така се посочва, че повишените нива на глутатион повишават нивата на антиоксиданти и устойчивостта към оксидативен стрес в раковите клетки.

 

  • Може да подобри псориазиса

Малко проучване Trusted Source показва, че суроватъчният протеин, когато се приема през устата, подобрява псориазиса със или без допълнително лечение. По-рано беше доказано, че суроватъчният протеин повишава нивата на глутатион. Участниците в проучването са получавали 20 грама като перорална добавка дневно в продължение на три месеца. Изследователите заявиха, че е необходимо повече проучване.

 

  • Намалява увреждането на клетките при алкохолно и неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Клетъчната смърт в черния дроб може да се изостри от дефицит на антиоксиданти, включително глутатион. Това може да доведе до мастно чернодробно заболяване както при тези, които злоупотребяват с алкохол, така и при тези, които не го правят. Доказано е, че глутатионът подобрява нивата на протеини, ензими и билирубин в кръвта на хора с алкохолно и неалкохолно хронично мастно чернодробно заболяване.

Проучване съобщава, че глутатионът е най-ефективен, когато се прилага интравенозно на хора с мастно чернодробно заболяване във високи дози. Участниците в проучването също показват намаляване на малоновия диалдехид, маркер за увреждане на клетките в черния дроб.

Друго малко проучване установи, че перорално прилаганият глутатион има положителен ефект върху хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване след проактивни промени в начина на живот. В това проучване глутатионът е бил предоставен под формата на добавка в доза от 300 милиграма на ден в продължение на четири месеца.

 

  • Подобрява инсулиновата резистентност при възрастни хора

С възрастта хората произвеждат по-малко глутатион. Изследователи от Baylor School of Medicine използваха комбинация от изследвания върху животни и хора, за да изследват ползи от глутатиона в управлението на теглото и инсулиновата резистентност при по-възрастни хора. Резултатите от проучването показват, че ниските нива на глутатион са свързани с по-малко изгаряне на мазнини и по-високи нива на складиране на мазнини в тялото.

По-възрастните субекти са имали добавен цистеин и глицин към диетите си. За да увеличат нивата на глутатион, които се покачват в рамките на две седмици. Подобрявайки инсулиновата резистентност и изгарянето на мазнини.

Можете да прочетете повече за това, какви са всички ползи от глутатиона тук.

 

 

 

Коментарите са изключени.