Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Почистване на килими

Почистване на килими

Почистване на килими с машина

Колко важна е правилната поддръжка на нашите килими и може ли тя да удължи живота и красивия им външен вид? В тази статия ще ви предложим няколко варианта за почистване на вашите килими.

Как да изберем правилния килим с оглед на почистването?

Освен важна част от декорацията и естетичен звършек на стаята, вашият килим трябва да бъде съобразен и с условията, на които ще бъде подложен през годините. Едни от най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на килим, са неговото местоположение в стаята, наличното му пространство, употребата и декоративния стил. Всички тези критерии определят кой е най-удачния материал за направата му и съответно неговата издръжливост при многобройни изпирания.

Важно е да обърнем внимание на това, че домашните любимци оказват влияние върху външния вид на нашите килими и по заради това изискват по-често пране от наша страна. В този случай най-правилния избор за килим е такъв, който е с по-избледнели или пастелени цветове и ще издържи повече почиствания и изпирания.

Как правилно да поддържаме килима си?

Както всичко останало, така и килимите имат свой метод на правилна поддръжка, за да запазят възможно най-дълго първоначалния си външен вид. Някои от начините , които могат да ви помогнат да удължите живота на вашите килими са :

  • Прахосмукачката, колкото и удобна и спестяваща време да е, е желателно да се избягва през първия месец от закупуването на килима, и да бъде заменена с мека метла.
  • Измиването с шампоан за килими не само ще възвърне цветовете, но и ще отстрани евентуални неприятни миризми. Нанася се топла вода, която е смесена с препарата, оставя се да подейства и след това се прехосмукира. Този метод е много подходящ за хора с домашни любимци или пушачи.
  • Химическото чистене е задължително поне веднъж на по-дълъг период от време, определен от самата употреба на килима в ежедневието ви.

Ефективно ли е почистването на килими с парогенератор?

Почистването чрез пара помага за унищожаването на множество микроби. Значение обаче имат тъканта на килима и неговата изработка. Някои парогенератори могар да развалят цялостта на килима ви и външния му вид, ако не са предназначени за неговото почистване. Ако искате да изпробвате ефективността на този метод предварително се запознайте дали вашия килим ще издържи подобен вид почистване.

Източник: Онлайн магазин за килими Домтекс.

Коментарите са изключени.