Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

Ценна информация за цените и престъпността в Анталия

Анталия

Колко труден е животът в Анталия за портфейла Ви?

Последните статистики показват, че Анталия, Турция в момента е в топ 7 от най-евтините места за живеене. Средните заплати са по-малко от 400 долара на месец след данъците, така че цените на местно ниво все още ще бъдат ниски.

Основна причина за това е, че турската лира, местната валута, в момента е най-ниска за всички времена. Ето малка разбивка на разходите, които можете да очаквате при посещение в Анталия:

Жилище: Най-евтиното място за наемане от местата, които разгледахме досега. Готови ли сте за това? Разходите за наем на една спалня струват по-малко от $200 USD (около 3400 турски лири) на месец! Ако наистина се огледате, може би можете да получите дори по-евтино. Престоят в хотел по крайбрежието ще бъде малко по-висок, особено ако престоят е само за един или два дни. Според статистическо проучване хотелите струват средно $50 на вечер.

Храна: Кафе за по-малко от $1, бира за по-малко от $2 и лесно можете да получите вкусна храна в ресторант за по-малко от $5. Една романтична вечеря навън ще ви струва около $10 (или по-малко). Бакшишът също е малко по-малък и трябва да добавите около 7% от общата сметка за бакшиш. Така че, ако това е банкнота от 50 лири, хвърлете няколко допълнителни лири там.

Транспорт: Градският транспорт е евтин в Анталия! За да използвате градския транспорт, можете да закупите карта AntalyaKart за 11,50 tl ($0,66). Еднократно пътуване с автобус или трамвай е около 5 tl (30 цента!).

Колко е безопасно ?

Безопасността е относителна и ние даваме на Анталия оценка 4/5, защото зависи от това с кого говорите. Като цяло Анталия е безопасна за пътниците, тъй като местните са много гостоприемни и нетърпеливи да покажат на чужденците своята страна. Но все още има някои неща, които трябва да знаете, точно както когато пътувате навсякъде по света.

Някои уебсайтове за номади съобщават за много политически конфликти през последните години, така че винаги бъдете внимателни, когато пътувате тук, в Анталия. Същото важи и за жените и LGBTQ пътниците. Въпреки че хомосексуалността не е незаконна в Турция (всъщност тя беше една от първите страни, които я легализираха през 1858 г.), все пак е изключително важно да сте наясно с традициите тук. Парти зоните като Kaleiçi (района на Стария град на Анталия) са мястото, където да отидете, ако искате да намерите по-разнообразни групи от хора, но все пак е важно да запазите разума си по време на пътуването си.

Numbeo съобщи, че общата престъпност в Анталия (по-дребна престъпност) се е увеличила през последните 3 години, а Анталия също се класира ниско, когато става дума за свобода на словото.

Коментарите са изключени.