Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
27/05/2024

8 важни стъпки за лакиране на дървен паркет

8 важни стъпки за лакиране на дървен паркет

8 важни стъпки за лакиране на дървен паркет

Дървеният под може да придаде топлина и елегантност на всяка стая. Ако искате да освежите дома си, като пребоядисате пода, Peintures MF може да ви помогне. Ние сме най-добрият специалист в Квебек по бои и лакове от всякакъв вид. Нашият екип разбира, че правилно лакираният под ще подобри красотата на вашия дом и ще създаде на посетителите страхотно първо впечатление. Ето осем стъпки, които трябва да следвате, когато лакирате дървени подове, за да сте сигурни, че изглеждат по най-добрия начин.

Съберете правилните материали

Преди да започнете, важно е да проверите дали имате всичко необходимо под ръка. Ще ви е необходима прахосмукачка, шкурка с песъчинки от 150 до 220, тампон за апликиране или 10-милиметрова ролка, както и материали за почистване на повърхността, като чисти кърпи и универсален почистващ препарат. Също така ще трябва да изберете качествен лак, който е подходящ за работата. В търговската мрежа има налични с полугланцово и сатенено покритие. Тези продукти са лесни за нанасяне и могат да се използват върху нови или преди това лакирани и оцветени дървени подове. Те също така осигуряват превъзходна устойчивост на драскотини, петна и типично износване.

Подгответе стаята

Пространството ще трябва да бъде напълно разчистено, така че започнете с премахване на мебелите от стаята, след което почистете праха и мръсотията с прахосмукачка. Накрая използвайте универсален почистващ продукт, за да измиете цялата повърхност. След като подът изсъхне, ще трябва да го шлайфате, за да осигурите гладка повърхност. Не забравяйте отново да почистите пода с прахосмукачка, за да отстраните остатъците, създадени по време на процеса на шлайфане.

Започнете с краищата

Въпреки че тази стъпка не е задължителна, тя ще ви помогне да получите възможно най-добрия резултат. Преди да преминете към цялата повърхност, най-добре е да нанесете лак около краищата на стаята. По този начин можете да се съсредоточите върху постигането на ясен, равномерен слой там, където подът се среща с дъските. Уверете се, че сте смесили правилно лака според инструкциите на производителя, преди да започнете. Внимателно нанесете лака и ако попаднете върху цоклите, веднага го избършете, преди да е изсъхнал.

Нанесете първия слой лак

Започнете от единия ъгъл на стаята и завършете в ъгъла най-близо до вратата. Ако използвате валяк, изсипете лака в тава за боя. Равномерно покрийте ролката с лак, след това я поставете на пода в началния ъгъл и бавно я дръпнете към себе си с едно непрекъснато движение. Уверете се, че не прилагате натиск, докато разнасяте лака.

Ако използвате тампон с апликатор, изсипете лака директно върху пода по посока на дъските. Поставете подложката на пода под ъгъл от 45 градуса, за да позволите на излишния лак да потече към нелакираните зони. Избягвайте създаването на прекалено дебел слой, като не минавате върху едно и също място два пъти. След като се придвижите по права линия от единия край на стаята до другия, започнете отново със следващата секция.

Оставете лака да изсъхне

Избягвайте използването на вентилатори или топлина, за да ускорите процеса на сушене. Необходими са минимум три часа за пълното изсъхване и втвърдяване на лака. Междувременно покрийте вашите материали и всички останали лакове в таблата за боя и запечатайте контейнера.

Повторно шлайфане на пода (по избор)

Ако е необходимо, леко шлайфане между слоевете лак с помощта на шкурка с песъчинки 320 ще премахне всички грапавини и несъвършенства. След като подът е шлайфан, преминете върху него с леко влажна кърпа, за да почистите праха от шлайфането. Оставете да изсъхне напълно.

Нанесете втория слой

Следвайте същата процедура, която направихте, за да нанесете първия слой лак. Това ще осигури гладко, равномерно и дълготрайно покритие. За да увеличите максимално качеството на вашите резултати, може да се нанесе трети слой лак. Това ще подобри издръжливостта на покритието и допълнително ще защити вашите подове. Както направихте по-рано, не забравяйте да оставите лака да изсъхне напълно и да шлайфате всички несъвършенства, преди да преминете към следващата стъпка.

Редекорирайте стаята

Изчакайте около 24 часа, преди да преместите мебелите обратно в стаята. В идеалния случай ще инсталирате защитни подложки от филц под всяка част, за да предотвратите надраскване и да поддържате пода в добро състояние. Изчакайте поне седмица, преди да почистите пода за първи път, за да сте сигурни, че лакът е попил достатъчно. Използвайте мек, неабразивен почистващ препарат, за да избегнете повреда на покритието, и измийте пода с кръгови движения с мека кърпа. Обърнете се към инструкциите, приложени към лака, за повече информация относно правилната грижа и поддръжка на пода.

Повече информация можете да видите на английски език на сайта www.sandingwoodenfloor.co.uk

Коментарите са изключени.