Dyson Vassilias
hello@websi-bg.com
Варна, България
20/04/2024

NAD+ – как да си го набавим и защо е толкова важен?

NAD+

Какво е значението на NAD+ за здравето ни?

Значението на NAD+ става известно през 60-те години на миналия век, когато френският учен Пиер Шамбон открива процес, наречен поли-ADP-рибозилиране, използвайки ядрен екстракт от пилешки дроб. Това е процесът, чрез който молекулата се разделя на два компонента, единият от които, никотинамидът, се рециклира, а вторият, ADP-рибозата, се среща с протеин. Тази изследователска работа формира основата за изучаване на нова област – PARP или поли (ADP-рибоза) полимераза. Това са групи протеини, които се основават на NAD+ в своята работа и изпълнение на клетъчните функции. PARP са подобни на друга група протеини, наречени сиртуини, тъй като и двата функционират само в присъствието на NAD+.

История на коензима

Учените често наричат ​​сиртуините пазители на генома. И това е така, заради ролята им в регулирането на клетъчната хомеостаза. Хомеостазата представлява поддържането на клетката в баланс. Сиртуините са група протеини. Те са открити за първи път през 70-те години на миналия век, но тяхната зависимост от коензима започва да се разбира едва през 90-те години.

Биологът от Масачузетския технологичен институт Леонард Гуаренте установява, че сиртуинът CIR2, присъстващ в дрождите, удължава живота на дрождите само когато е активиран.

Ползи за здравето

Благодарение на това важно знание е установена ясна връзка между сиртуините и метаболизма. Това от своя страна довежда учените до идеята за съществуването на кръстосана комуникация между биологичните функции, тоест, че метаболизмът е неразривно свързан с други биологични процеси в човешкото тяло. В допълнение, това подтиква към по-задълбочено проучване на тема, която преди това е била някак леко пренебрегвана.

Човек получава малко количество NAD+ чрез храната. За да направите това, диетата трябва да се състои от аминокиселини и храни, съдържащи NAD + прекурсори. HP и HMN са много ефективни прекурсори на NAD+. Ако мислите за прекурсорите на NAD+ като различни маршрути за достигане до вашата дестинация, тогава HMH може да се счита за най-добрият маршрут за достигане до NAD+.

Коментарите са изключени.